Kim de Haan van Pull of Polo.
Kim de Haan van Pull of Polo. Foto: Cil Vrij

Fairtrade shoppen tijdens Eerlijke Kledingweek

Algemeen

BODEGRAVEN-REEUWIJK - De week van 4 mei tot 11 mei is uitgeroepen tot Eerlijke Kledingweek in Bodegraven-Reeuwijk en Nieuwerbrug. Wat dit betekent, vertelt Esther van den Bor namens de werkgroep Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk. Zij doet dit in het atelier van Djamila Fashion in Nieuwerbrug. Djamila is een van de achttien deelnemers aan de actieweek.

door Cil Vrij

“We gaan even terug in de tijd,” begint Esther haar verhaal. “Na de brand in het grote atelier in Bangladesh is er in de kledingindustrie wel iets veranderd, maar het blijft moeizaam. Arbeiders in de ateliers verrichten slavenwerk voor een minimaal loon. De kleding die zij maken wordt niet of erg kort gedragen en weggegooid. Bij het wassen van de goedkope synthetische stoffen die gebruikt worden, komen te veel afvalstoffen in het water. Dit wordt allemaal niet verteld aan de consument. In de Eerlijke Kledingweek wordt hier aandacht aan besteed.”

‘Slow fashion’

De Eerlijke Kledingweek gaat over kleding, van T-shirt tot badjas, maar ook over tassen, accessoires en brillen: fashion gemaakt van duurzame en milieuvriendelijke materialen, geproduceerd met respect voor de arbeiders en het milieu. “Het is belangrijk dat er duurzame materialen, stoffen en verf, gebruikt worden voor kleding en accessoires en dat er goede afspraken gemaakt worden tussen de industrie en de inkopers, zodat de arbeiders een leefbaar inkomen ontvangen,” zegt Ester.

Als voorbeeld geeft zij de volgende rekensom: “Als het loon in het naaiatelier verdubbeld zou worden dan wordt een T-shirt van 20 euro maar 19 cent duurder.”

Fairtrade stoffen

Djamila Monteiro uit Nieuwerbrug vertelt hoe zij in haar atelier probeert mee te werken aan het duurzaam (her)gebruik van kleding. Zij is geboren in Kaapverdië en opgegroeid in Rotterdam. Naast haar modellenwerk was zij actief in het ontwerpen van kleding. Toen zij na haar huwelijk in Nieuwerbrug kwam wonen, wilde zij iets opzetten waarbij zij de mensen van Nieuwerbrug kon helpen. Dit werd het reparatieatelier: een kapotte rits hoeft namelijk niet het einde van een kledingstuk te betekenen.

Daarnaast pakte Djamila haar hobby ontwerpen weer op. Zij maakt en verkoopt tassen en sieraden, maar op verzoek zijn reparaties en herstelwerkzaamheden nog steeds mogelijk. “Als klanten met een vraag komen, kijk ik eerst of mijn machines (er staan er meerdere) dit aankunnen en dan zeg ik ‘ja’,” aldus Djamila. “Ik vind het belangrijk dat wij nadenken bij wat wij maken en kopen. Bij de inkoop van mijn stoffen kijk ik ook naar de herkomst en de samenstelling. Fairtrade kleding is er nog weinig. fairtrade stoffen zijn er wel.“

Duurzaam

“Wij proberen als kledingwinkel ook ons steentje bij te dragen,” aldus Kim de Haan van Pull of Polo Bodegraven. “Bij het inkoopproces kijken wij niet alleen welke merken het goed doen bij de doelgroep, wij kijken daarnaast ook of zij duurzaam werken. Kuyichi, onze jeansleverancier, springt er wat dat betreft wel uit. De andere merken die in aanmerking komen voor het predicaat ‘duurzaam’ zijn in de etalage herkenbaar aan een groen blad.”

Recyclebare materialen

Maarten de Kruif van De Kruif Optiek en Oogzorg in Reeuwijk vertelt desgevraagd dat bij het maken van brillen en lenzen steeds meer gebruik wordt gemaakt van recyclebare materialen. “Het brillenmerk Eco maakt gebruik van gerecycled metaal en kunststof vervaardigd uit biologisch geteelde zaden. Daarnaast werken wij voor de daglenzen met Bausch + Lomb, omdat bij hen het restmateriaal van de productie, wat best veel afval is, gerecycled wordt en hergebruikt voor het vervaardigen van tuinmeubelen. Recyclens heet dit programma. Het is voor ons belangrijk om te weten wat elk merk doet aan duurzaamheid.“

Actieweek

Doe mee aan de Eerlijke Kledingweek en bekijk zoveel mogelijk etalages van de deelnemende winkels. Deze zijn herkenbaar aan de actieposters. De lijst van achttien winkels staat ook achter op het deelnameformulier, verkrijgbaar in deze winkels.

Je kunt stemmen welke etalage het fairtrade principe het duidelijkst of het leukst uitdraagt. Zoek naar het percentage dat een arbeider in het atelier aan het maken van dit T-shirt heeft verdiend. Vul dit percentage en de winkel waar je het vond in op het deelnameformulier en maak kans op een Fair T-shirt.

“Kijk als je iets koopt eens op het etiket in de kleding,” is de dringende oproep van Ester namens de werkgroep Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk. ”Als kleding duurzaam is, kan het langer gedragen worden en nog doorverkocht of hergebruikt worden. Besef dat dit artikel ergens door iemand is gemaakt en vraag je af wat het effect daarvan is op de mens en op de aarde; niet alleen nu, maar ook op de lange termijn.” 

Stemmen kan tot uiterlijk zondag 12 mei door een mail te sturen naar info@fairtradebodegravenreeuwijk.com.

Djamila

Advertentie

Categorieën