Jeron Groeneveld is de jongste gedecoreerde van Nederland.
Jeron Groeneveld is de jongste gedecoreerde van Nederland. Foto: Cil Vrij

‘Tot op het laatste moment had ik geen idee dat het om een lintje ging’

Interview

ZWAMMERDAM - Een aubade onder zijn slaapkamerraam, zijn zus die om 8.00 uur vanuit het buitenland videobelde met nadrukkelijk een lintje op haar kleding en nog ging er geen lichtje branden bij Jeroen Groeneveld uit Zwammerdam. “Maar toen er ook nog cameramensen van SBS en TV West in de tuin stonden, kon ik er niet meer omheen: een lintje!” lacht hij. “Vanaf dat moment ging het de hele dag los.”

door Cil Vrij

Jeron Groeneveld is met zijn 29 jaar het jongste gedecoreerde lid in de orde van Oranje Nassau, en dat verklaart alle media-aandacht. Een uitnodiging om in het televisieprogramma ‘Op1’ te verschijnen heeft hij afgezegd: “Ik vier liever feest in het dorp met mijn vrienden,” aldus Jeron.

Wie is Jeron?

Jeron is in Zwammerdam geboren en opgegroeid. Op de vraag waar zijn bijzondere naam vandaan komt, moet hij het antwoord schuldig blijven. “Er is geen familielid of rijke erfoom naar wie ik vernoemd moest worden. Een drukfout in het namenboekje wordt wel eens gesuggereerd.” Tijdens zijn studie aan het grafisch lyceum liep hij stage op de audiovisuele afdeling van Ipse De Bruggen. Hierna koos Jeron ervoor om verder te leren voor cameraman. 

Sinds 2019 werkt hij bij The Crew in Nederhorst Den Berg. Dit is een facilitair bedrijf dat apparatuur en medewerkers verhuurt aan televisieproducenten. Natuurlijk moest hij aan de basis beginnen en hij is gestart op de facilitaire afdeling als ‘chef spullen’. Inmiddels wordt hij ingezet als allround cameraman en geluidstechnicus. The Crew verzorgt de opnames van diverse televisieprogramma’s. Onlangs heeft Jeron nog opnames gemaakt van de bekerfinale Feyenoord tegen NEC voor ESPN Mexico. Zijn werk gaat dus inmiddels de wereld over.

Stille kracht

Jeron heeft zijn decoratie ontvangen als dank voor het vele vrijwilligerswerk dat hij voor Zwammerdam verricht. Al op jonge leeftijd was hij actief bij de muziekvereniging Wilhelmina. Voor de Belangenvereniging verzorgt hij beeld en geluid bij evenementen en bij toneelvereniging ZAT is hij behalve acteur ook regisseur beeld en geluid en penningmeester. Studio Alphen roemt zijn werk bij het maken van reportages, opnames van voetbalwedstrijden en als opleider van nieuwe vrijwilligers. Jeron wordt ook wel ‘de stille kracht’ genoemd, omdat hij zijn werk veelal op de achtergrond verricht.

Keukentafel

In 2020 heeft Jeron met de ‘Sint-club’ de vrijwilligersprijs van Zwammerdam ontvangen. Als ware het een Oscar had hij een speech voorbereid op een post-it, waarin hij zijn ouders bedankte voor het gebruik van de keukentafel: de plek waar de opnames bedacht, gefilmd en uitgewerkt werden. Inmiddels heeft hij zijn eigen keukentafel om nieuwe ideeën uit te werken. “Ik vind het geweldig dat ik gedecoreerd ben,” zegt Jeron. “Maar ik vind het vrijwilligerswerk gewoon leuk om te doen. Dus het had eigenlijk niet gehoeven,” voegt hij er bescheiden aan toe.

Advertentie

Categorieën