Voor de Da Costa school staat nieuwbouw op het programma.
Voor de Da Costa school staat nieuwbouw op het programma. Foto: Bert Verver

42 miljoen voor bouw en renovatie scholen

Politiek

Het Integraal Huisvestingsplan 2024-2038 voor onderwijshuisvesting in Bodegraven-Reeuwijk gaat met een geschat bedrag van 42 miljoen euro een flinke kostenpost. De noodzaak van het plan werd door alle partijen onderschreven, maar de PvdA en GroenLinks dienden een motie in met de oproep een maatschappelijke kosten-batenanalyse te maken met het voorgenomen besluit voor nieuwbouw van de Da Costaschool als voorbeeld. De fractie van LLBR riep in een tweede motie op te bewerkstelligen dat de Willibrordusschool uiterlijk 1 augustus 2024 kan beschikken over twee noodlokalen.

door Bert Verver

Dieter Möckelmann (CDA) benadrukte evenals in de commissiebehandeling de noodzaak van flexibel en innovatief bouwen, omdat hij als onderwijsspecialist grote verschuivingen voorzag in het onderwijsprogramma van de toekomst, niet in het minst vanwege het langdurige lerarentekort. De eveneens uit het onderwijs afkomstige Els Oliwkiewicz (ChristenUnie) sloot zich daarbij aan, maar vroeg ook aandacht voor veiligheid, voorkomen van vandalisme en de maatschappelijk rol van de school in de omgeving. Zij vroeg ook naar de mogelijkheid om de voormalige Verhoeff-Rollmanschool te gebruiken voor tijdelijke huisvesting van de scholen uit de Dronenwijk.

Onder andere de BBR vroeg zich af of de prognose van het leerlingenverloop en de groei in nieuwbouwwoningen wel klopte. Wethouder Elly de Vries haalde de kou daarover uit de lucht door te beloven dat de vinger daar, samen met de scholen, regelmatig aan de pols wordt gehouden. Naar aanleiding van vragen over energiebesparing en duurzaam (ver)bouwen meldde de wethouder dat dat in de plannen wordt meegenomen, maar dat het ook afhangt van de budgetten van de gemeente en de schoolbesturen. Ook gaf zij naar aanleiding van vragen van Monique Jonker (PvdA) aan dat er in het gebied van Vromade te zijner tijd een onderzoek gedaan wordt naar de beste locaties voor de daar gevestigde scholen. De wethouder zag in de voormalige Verhoeff-Rollmanschool een mooie kans om knelpunten op te vangen, aanvankelijk voor de Willibrordus en Beatrixschool om hun lokalentekort op te vangen en daarna voor de tijdelijke huisvesting van de Da Costaschool als die school gesloopt wordt voor nieuwbouw. 

Na de discussie en de toezeggingen van de wethouder om de raad mee te nemen in het vervolgtraject besloten de fracties van GroenLinks en de PvdA hun motie in te trekken. De motie van LLBR werd wel in stemming gebracht, maar met 17stemmen tegen niet aangenomen. Het totale IHP werd met algemene stemmen vastgesteld evenals het voornemen voor nieuwbouw van de Da Costa school.

Wijzigingen APV
Jaarlijks wordt, meestal op aangeven van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), de Algemene Plaatselijke Verordening aangepast. In het algemeen is dat een hamerstuk, maar dit keer dienden de SGP, LLBR, CDA, VVD, PvdA en D66 een amendement in om de zogenaamde ‘distelverordening’ niet te schrappen (zoals was voorgesteld), maar in de verordening te houden om de bestrijding van ongewenste plantensoorten mogelijk te maken. Zij wezen daarbij met name op de mogelijke aanwezigheid van het Jacobskruiskruid, dat verwerkt in hooi dodelijk kan zijn voor landbouwhuisdieren. Het amendement werd bij stemming unaniem aangenomen.
Er werd door GroenLinks en de PvdA nog een amendement ingediend om het tonen van roofvogels en roofvogelshows te verbieden. Dit amendement haalde het niet, maar zal zeker terugkomen als de Dierenwelzijnsnota wordt herzien.

Randenburg 11
De aanpassing van het bestemmingsplan Randenburg 11 (Verhuur en Handel Verkleij BV) was in de commissie uitgebreid aan de orde geweest. Het voorstel, dat in 2016 al in bespreking werd genomen, gaat uit van een vergroting en legalisering van het bedrijf, een toeleveringsbedrijf voor de sierteelt. Hoewel er door meerdere fracties zorgen werden geuit over het feit dat een illegaal ontstane situatie nu legaal werd gemaakt, koos de overgrote meerderheid van de raad ervoor de knoop door te hakken. De PvdA en de ChristenUnie konden zich daarin niet vinden. GroenLinks verzette zich stevig tegen het voorstel en was van mening dat er eerst een milieueffectrapportage (MER) nodig was, omdat op het terrein grote hoeveelheden verontreinigde grond worden verwerkt.
Zonder verdere discussie werden de bestemmingsplannen Elzenbroek Fase 2, Tempeldijk 22 en Dammekant-Burg. Kremerweg door de raad vastgesteld.

Advertentie

Categorieën