Afbeelding

Gewoon hartstikke geinig

Sport Anders bekeken

Welke superlatieven kun je gebruiken om de promotie van de waterpoloërs Heren 1 van BZ&PC naar de eredivisie te omschrijven? Bijzonder, geweldig, indrukwekkend, niets is te veel gezegd. Weliswaar is waterpolo met pakweg 140.000 beoefenaren niet de allergrootste sport in ons land, het verdient absoluut respect als een club in een gemeente waar topsport bepaald geen gemeengoed is, doordringt tot het allerhoogste niveau.

De mannen van BZ&PC behaalden onder leiding van hun trainer Herman van Tongerloo het afgelopen seizoen het kampioenschap in de eerste divisie, waarmee ze promotie naar het hoogste niveau afdwongen en daarmee behoort tot de twaalf beste clubs van ons land! Geen enkele reden voor valse bescheidenheid, maar denk niet dat de poloërs nu naast hun schoenen gaan lopen. Want wat zegt voorzitter Scott Scheerder van de waterpolocommissie: “Uiteindelijk zijn en blijven we een dorpsclub, maar wel een verdomd goeie.” Kijk, dat zijn mooie en passende woorden. 

Overigens is H1 van BZ&PC al twee keer eerder kortstondig op het hoogste niveau actief geweest na promoties in 1998 en 2001. Maar ook toen werd het huisje bij het schuurtje gehouden: ook de topspelers betalen hun eigen contributie en werken mee als vrijwilliger, aan salarissen of vergoedingen wordt niet gedaan. Hoewel dat soms voor talentvolle spelers reden was hun vleugels uit te slaan naar andere (betalende) verenigingen, keerden ook die na verloop van tijd weer graag terug. Uiteindelijk blijken sfeer en clubgevoel belangrijker dan de absolute sportprestatie. Nog mooier natuurlijk als dat samengaat. 

De huidige spelers van H1 spelen al sinds hun jeugd samen. BZ&PC bestaat al ruim 85 jaar en telt pakweg 400 leden. Trainer Van Tongerloo is er al 19 jaar actief, ook dat zegt iets over het gemoedelijke karakter van deze fantastische club. Dat in dit klimaat de concurrentie in de eerste divisie toch het nakijken had, maakt sport natuurlijk zo ontzettend mooi. De beste waterpoloërs van Nederland spelen volgend seizoen in De Kuil. Laten we wel zijn: dat is gewoon hartstikke geinig.

Henri Stolwijk

Advertentie

Categorieën