Vogelvluchtimpressie van de loswal aan de Zoutmansweg.
Vogelvluchtimpressie van de loswal aan de Zoutmansweg. Foto: gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Commissie doet discussies lokaal eigendom en loswal nog eens dunnetjes over

Politiek

BODEGRAVEN- REEUWIJK - De agenda van de commissie Ruimte is vaak overvol. Om alles te kunnen behandelen is recent besloten om vooraf de fracties te raadplegen welke agendapunten als hamerstuk door kunnen naar de raad. De agendapunten Bestemmingsplan Elzenbroek fase 2 en Tempeldijk 22 werden daarom zonder discussie doorgeleid naar de raad. Desondanks sloot de vergadering pas na 23.00 uur, omdat de al vaker gevoerde discussie over het lokaal eigendom voor energieprojecten en de Loswal Zoutmansweg nog eens dunnetjes werd overgedaan.

door Bert Verver

Loswal Zoutmansweg

Over de loswal aan de Zoutmansweg in Reeuwijk-Brug is de laatste jaren al een aantal keren uitgebreid gediscussieerd. In de vorige raadsperiode startte een zoektocht naar een plek om een overslagplaats te realiseren om zwaar transport voor (bouw)projecten in het plassengebied te verminderen en te vervangen door transport over water. Uiteindelijk koos de raad voor een locatie aan de Zoutmansweg. De herinnering aan deze keuze was kennelijk naar de achtergrond gezakt, want rond de vaststelling van het benodigde bestemmingsplan ontstond opnieuw een uitvoerige discussie over de nut en noodzaak van de loswal, tot nauwelijks verborgen ergernis van de betrokken wethouders Kersbergen en Knol. 

Willem Ginjaar (LLBR) beet de spits af door de eerder gekozen locatie een ‘onmogelijke plek’ te noemen en gaf aan tegen te zullen stemmen. Bas Otting (D66) vroeg zich af wat er terug te verdienen was door de loswal, maar constateerde ook dat er momenteel sprake was van flinke schade aan wegen en bermen in het plassengebied en dat de loswal dit zou kunnen verminderen. 

De woordvoerders van BBR en SGP dachten dat er nog wel mogelijkheden waren om de overlast terug te dringen met verscherpt toezicht en een aanpassing van het ontheffingenbeleid. Namens de laatste partij zag Henk van der Smit daarbij echter problemen opdoemen voor 30 procent van de transporten, die dan niet meer zouden kunnen plaatsvinden. 

Ton Kalkman (ChristenUnie) vond de locatie allesbehalve perfect, maar stelde wel vast dat er waarschijnlijk niet aan te ontkomen was als je de druk op het plassengebied omlaag wil brengen. Hij kreeg daarbij steun van Lisbeth Hertogh (PvdA), die wees op het feit dat door de loswal de veiligheid op de smalle wegen voor fietsers en voetgangers zou toenemen. De overige fracties zaten nog vol (financiële) vragen, onder andere over een toekomstige aanpassing van bruggen, en lieten merken niet in de rij te staan om het bestemmingsplan goed te keuren.

Commissievoorzitter Remco Tijssen kon dan ook niet anders dan concluderen dat het stuk opnieuw ter bespreking in de raad van vanavond aan de orde komt.

Lokaal eigendom energie

In de Regionale Energiestrategie (RES) is afgesproken te streven naar 50 procent lokaal eigendom bij projecten met ‘zon op het land’. In 2021 werd in de raad een motie aangenomen om daarvoor een beleidskader op te stellen. Doel is te zorgen voor een betere verdeling van lusten en lasten tussen inwoners en ontwikkelaars van zonnevelden, waardoor minder overlast ervaren wordt. Dat ontwerp lag nu ter vaststelling op tafel. Wethouder Jan Leendert van den Heuvel schetste aan het begin van de discussie al dat het met het begrip ‘lokaal eigendom’ nog alle kanten op kan en hij noemde daarbij als voorbeelden deelname via coöperaties of verenigingen of door middel van aandelen of obligaties. 

Verschillende fracties vonden het begrip ‘lokaal eigendom’ dan ook nogal aan de vage kant. Jan van Rooijen (CDA) maakte zich zorgen over het financiële risico voor de deelnemers. Volgens het raadsvoorstel is dat risico inderdaad aanwezig en de wethouder was van mening dat dit niet door de gemeente afgedekt kan worden. 

Volgens Judith Wijtenburg (GroenLinks) is deelname via coöperaties en verenigingen kansrijk en is er inmiddels voldoende ervaring met zonnecoöperaties die zelfs met 100 procent lokaal eigendom werken. Kees-Willem van Os (VVD) zag het beleid van 50 procent lokaal eigendom vooral als startpunt. Volgens hem kan de deelname in de praktijk tussen de 1 en 100 procent liggen, afhankelijk van het aantal inwoners dat om financiële redenen wil investeren. 

Johan Langelaar (ChristenUnie) sprak de vrees uit dat investeerders zich zouden terugtrekken, maar was ook bang dat er bij succes te veel zon op land zou komen in relatie tot de beschikbare ruimte op het land. Hij pleitte er dan ook voor nog eens naar windenergie te kijken.

Wethouder Van den Heuvel was van mening dat het beleidskader een goede basis vormt om uitwassen te voorkomen en zag diverse mogelijkheden om de lokale zeggenschap te vergroten. Naar aanleiding van de gemaakte opmerkingen verklaarde hij zich bereid te bezien of de beleidsnotitie nog aangescherpt kan worden. Hij nam het stuk dan ook terug met de toezegging het na de zomervakantie opnieuw te presenteren.

Sociale huurwoningen & Verkleij

Het bestemmingsplan voor de bouw van veertig sociale huurwoningen en een kantoorlocatie op de begane grond van het appartementengebouw nabij de rotonde Dammekant-Burgemeester Kremersweg leverde ook nog enige gedachtewisseling op. Daarbij werd aandacht gevraagd voor een verbetering van de toegangsweg en het bestaande fietspad. Wethouder Dirk-Jan Knol beloofde daar aandacht aan te besteden, evenals aan de ingroening van het gebouw. De commissieleden konden zich vinden in de beantwoording van de ingediende zienswijzen en kozen ervoor het voorstel als hamerstuk naar de raad te sturen.

Dat laatste lukte niet voor het bestemmingsplan Randenburgseweg 11. Op die locatie is het bedrijf Verhuur en Handel Verkleij BV gevestigd. Dit bedrijf houdt zich bezig met de op- en overslag en bewerking van grond van sierteeltbedrijven in de omgeving. Het dossier in deze kwestie loopt al vanaf 2016, toen bleek dat het bedrijf ontwikkelingen had doorgemaakt die niet meer pasten binnen de grenzen van het bestemmingsplan. In het nieuwe bestemmingsplan worden die ontwikkelingen gelegaliseerd maar niet iedereen was daar blij mee. Wethouder Knol was van mening dat er met dit bestemmingsplan na 8 jaar van moeizame onderhandelingen eindelijk duidelijkheid werd gecreëerd en dat de nieuwe bestemming recht doet aan de positie van het bedrijf binnen het sierteeltgebied. Het raadsvoorstel komt echter als bespreekstuk terug in de raad. Op voorhand gaf Ton Kalkman (ChristenUnie) aan een motie te overwegen over het gelopen traject en datzelfde overwoog Lisbeth Hertogh (PvdA), omdat zij de bouwhoogte van 10 meter overdadig vindt.

Schetsplan van de loswal aan de Zoutmansweg.

Advertentie

Categorieën